Kokius medicininius tyrimus reikėtų atlikti, jei slenka plaukai?

Jei vargina plaukų slinkimas, pirmiausia rekomenduojama atlikti tris pagrindinius tyrimus (hemoglobino, geležies ir skydliaukės).

Hemoglobino tyrimas

Bendrasis kraujo tyrimas parodo hemoglobino (HGB) kiekį. Tai ingredientas, kuris išnešioja deguonį visoms kūno ląstelėms, tai liečia ir plaukų folikulus. Hemoglobino norma yra 117–160 g/L moterims ir 140–180 g/L vyrams. Taigi, hemoglobino kiekis mažiau nei 140 g/L gali įtakoti stirprų plaukų slinkimą.

atgal į viršų ↑

Geležies trūkumo nustatymo kraujo tyrimas

Feritino kiekio tyrimas parodo geležies atsargų sumažėjimą kraujyje. Feritino normos ribos yra 15–160 µg/l. Tačiau tam, kad užtikrinti sveikų plaukų augimą ir nesukelti plauko slinkimo, feritino kiekis turėtų būti virš 40 µg/l.
atgal į viršų ↑

Skydliaukės tyrimas

Skydliaukės hormonai atsakingi už plaukų augimą ir slinkimą. Jei vargina plaukų slinkimas, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju ir išsitirti skydliaukės hormonus. Skydliaukė gydoma hormoniniais vaistais.

atgal į viršų ↑

Vitamino D tyrimas

Vitaminas D padeda sukurti naujus plaukų folikulus, skatina plaukų augimą. Optimali vitamino D koncentracija kraujyje yra 30–40 ng/ml. Taigi, jei šis rodiklis yra mažiau nei 30 ng/ml, gydytojas turėtų skirti vartoti dideles dozes vitamino D.
atgal į viršų ↑

Hormoninis kraujo tyrimas

Hormoniniai sutrikimai yra dažna plaukų slinkimo priežastis. Gydytojas gali skirti išsitirti prolaktino, folikulus stimuliuojančio hormono, testosterono ir pan. kiekius.

atgal į viršų ↑

Plaukų traukimas

Traukiamas (tempiamas) nedidelis plaukų kiekis (apie 100 vnt.). Jei „išsirauna” daugiau kaip 3 plaukai – tai ženklas, kad plaukų slinkimo lygis padidėjęs. Normalu, jei iškrenta vienas – trys plaukai.

atgal į viršų ↑

Galvos odos biopsija

Biopsijos procedūra yra gana nesudėtinga. Lokaliai nuskausminus odą, specialiu instrumentu išpjaunamas itin mažas (dažniausiai 4 mm) odos gabaliukas, kuris siunčiamas ištirti mikroskopu į histologijos laboratoriją.

atgal į viršų ↑

Inkstų ligų ištyrimas

Plaukų slinkimo simptomai gali pranešti apie inkstų veiklos sutrikimus.

 

Laukiame Jūsų komentarų

KOMENTUOTI

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare